Virtuelnom magistralom Tatjana 43, Knjaževac

Virtuelnom magistralom

Novi Belopolis
2084. Godina Gospodnja. Ako još u njega neko veruje. Katedrale su ionako postale poprište brojnih perfomansa, predstava, ili skrovišta kojekakvih smutljivaca iz ,, građanskog sektora“
Zahvaljujući činjenici da je čovečanstvo reklo,,zbogom“ fosilnim gorivima, dobili smo nazad privilegiju da imamo četiri ,,normalna” godišnja doba.
I zimu.
Pored svog napretka nauke i unapređenja životnog prostora i energetske efikasnosti šolja toplog čaja je i dalje aktuelna.
Ovog puta ruke mi je prijatno grejala šolja čaja od biljaka ubranog na obroncima Zlatibora. Ustvari od biljaka sa obronka onoga što je ostalo od Zlatibora.
Benefiti od proizvodnje nikla porazili su benefite od turizma i brigu za zaštitu životne sredine. Neke od turističkih lokacija morale su da plate cenu napretka. Jedna od kolateralnih šteta je i Zlatibor. Neka satisfakcija je i to što su procesori postali toliko moćni i virtuelna realnost bliska stvarnom svetu pa tako sebi mogu da priuštim putovanje u Zapadnu Srbiju s početka 21. veka i sve sedeći u svojoj VR stolici.
Simulacija je gotovo savršena.
Počev od kupovine karata na autobuskoj stanici, preko blagog truckanja po ne tako dobrim putevima tadašnje Srbije, preko zvuka motora autobusa, pa sve do kupovine pljeskavice od mesa sumnjivog kvaliteta na jednoj od usputnih autobuskih stajališta.
Putnici su samo nešto tihi u ovoj veštačkoj tvorevini, nema žagora, ni uzvika:,,Majstore, može zadnja?“
Meni
Opcija-Izlet-Stopića pećina
Pećine
Dom praistorijskog čoveka. Neke od njih ispitane, osvetljenje i načinjene prohodnim, sve da bi se mi iz urbanih sredina koliko toliko upoznali sa blagodetima prirode.
Stopića pećina
Silazimo kamenim stepeništem. Zastajemo na odmaralištima i uživamo u pogledu. Treba da napomenem da su i u simulacijama ture vremenski ograničene pa i nemate mnogo vremena za zadržavanje.
Predah, selfi, idemo.
Očekuje nas kupovina karata(i to papirnim novcem, a ne kriptovalutom) i vodič sa unapred pripremljenim duhovitostima.
Možemo da krenemo.
Osećam prijatnu hladovinu pećine. Polako koračam čvrstim i dobro osvetljenom stazom, imam i dovoljno vremena da osmotrim sve te stene.
I prvo stajanje. Vodič papagaj po ko zna koji put ponavlja priču o poreklu neke gomile kamenja.
Hajmo opet polako. Korak po korak stiže se do predivnog vodopada u srcu pećine. Prikaz vredan divljenja. Ko da odoli da ne škljocne fotoaparatom ili mobilnim telefonom.
Volim da se odvojim od grupe i da samo posmatram ovo remek delo prirode, da samo gledam i da samo slušam. Da fotografišem sopstvenim očima, da snimam sopstvenim ušima i da memorišem dušom. Da pored vodopada ostavim mesta i za prizore kada od krečnjaka preko čijih se ivica preliva voda prvih meseci proleća.
Idemo nazad, čak ću i magnet kupiti na izlazu. Za ovim magnetima je baš bila pomama u to vreme. Malo svedočanstvo gde smo bili okačeno na frižider.
Opcija-Izleti-Sirogojno
Muzej na otvorenom. Prikazano je celo jedno domaćinstvo. Nije bilo marketa, sve ste morali da proizvedete.
Uz dobrog vodiča saznate mnogo toga. Da u glavnu kuću postoje istočna i zapadna vrata. Na istočnim ulazi dobro, unosi se mlada preko praga, da joj duhovi predaka ne naude. Na zapadnim izlazi zlo, iznosi se pokojnik.
Blizu glavne kuće se nalazi mlekar, prostorija u kojoj je iz higijenskih razloga ulazila samo jedna osoba iz kuće. Tu se sirio sir, obirao kajmak, taj neophodan izvor proteina u oskudnom zlatiborskom kraju.
Ovo je informacija za one što gaje iluziju da su Zlatiborci u tim vremenima konzumirali samo pršutu.
S obzirom da ste bili prinuđeni da sve sami proizvodite ništa nije čudno da se u blizini nalaze i grnčarska i kovačka radionica.
Svi preduslovi za težak život.
Sigurno jedna od najautentičnijih stvari je stara pecara gde se šljiva magijom transformisala u meku rakiju. Ma ide kao da piješ vodu.
Da vidimo gde se još suši duvan i uzgajaju pčele pa da odemo do štanda, da kupimo par vunenih čarapa.
Opcija-Izleti-Sirogojno-Izlaz
Skidam opremu za VR i ustajem sa stolice.
Obuvena u vunene čarape.
Ispada mi magnet iz Stopića pećine.

2+
Share on facebook
Facebook

Lenja pita u doba korone

Lenja pita, ali kakva Jabuke Da li verujete da su jabuke stigle iz raja ?Sta jabuke simbolizuju, požudu, ljubavi, večnu mladost….. Stari

14+

BOJANA 42, BEOGRAD

Kako je vreme da se sada kreće u školu, ja se prisetih svog prvog razreda 😊 Mislim da bi ovo trebali procitati

24+

Slikanj, kuvanje u doba karantina

Enkaustika, varjača, knjige i cveće Enkaustika, slikarska tehnika, a stara pegla i voštane boje po papiru od starih kalendara stvaraju čaroliju, igraš

13+

Valjda to dođe sa godinama

ВАЉДА ТО ДОЂЕ С ГОДИНАМА… Ваљда то дође с годинама… Све слабије видим, али много интезивније, дубље осећам. Другачије, када свака емоција

12+

Катарина 40

У протеклих годину и малчице више жибот ми се променио из корена. Пробудила сам се из дубоког сна, вратила се себи, заљубила

15+

Jelena 23, Žitorađa

Vreme za nama ukoliko govorimo iz perspektive ljudi koji su navikli na izuzetno brz tempo života, svakodnevna dešavanja i mnoštvo promena u

5+

Slobodanka 69, Aleksinac

HEPO KOCKE I SVETA TIŠINA KARANTINA 41. Dan – U podrumu Otvaram stare fascikle. Za stotine uredno utamničenih tekstova višegodišnji karantin je

5+

Nikola 24, Vranje

Svaka nova situacija, sa sobom donosi nove prilike. Situaciju koja je zadesila ceo svet, moje društvo i ja iskoristili smo za upoznavanje

5+

priče pokrovitelja

POŠALJI SVOJU PRIČU

*primer: Aleksandar 32, Beograd