LJUBAVNA PISMA S PREDUMIŠLJAJEM

Pre sto godina, a možda i dvadeset i neku, postojali su još olovka i hartija. Ljubavna pisma su izlazila uveliko iz mode, ali neke devojke su baš to htele.

Uglavnom, da ne duljim, moj drug i ja, a išli smo skupa u neke iste škole i igrali bilijar u Aoristu subotom uveče, smislili smo naizgled opak plan.

On je bio silno zaljubljen u jednu devojku koja je, avaj, volela ljubavna pisma.

Tako mu je rekla, znaš, volim ljubavne romane i jako volim da čitam ljubavna pisma. Kako bih volela da bar jednom primim pravo pravcato ljubavno pismo!

Od dara za pisanje moj drug je imao olovku i blok za jamb te se dogovorismo da joj na tom bloku naškrabam nekakvo ljubavno pismo pa možda mu se posreći.

Sednem tako, ima tome skoro tri decenije, tek što se turbo folk primio među Srblje, još neotrovani vestima i indijskim serijama hodasmo svetom, sednem, dakle, i napišem jedno ljubavno pismo.

Onako fino, na jedno petnaest stranica tog bloka, sa sve zalascima sunca, zamagljenim očima uprtim u daljinu iz koje ona dolazi, nebo pitomih oblaka i slične ljubavne zavrzlame i veli moj prijatelj – boktemazo, ima da upali, sam’ ćut’ i nikom nemoj govor’ti.

Sedne i on, prepiše to pismo na A4 papir, bele boje, romantični, baš se potrudio, mogla bih se zakleti i da ga je namirisao nekim dezodoransom i, sad nemojte me držati za reč, ali meščini da ga je čak i poštom poslao.

I dopadne se njoj pismo.

Šta dopadne, prevrne se sa stolice, nije da se hvalim, al’ kad žena pogodi šta ženi paše, nema dalje.

E dobro, izaći će ona sa njim, pa naravno, i ja bih sama sa sobom izašla da sam sama sebi poslala to moje pismo.

Ništa, preslišamo jedno drugo, najbolje bi bilo neka kafa, kolač, ovo-ono, ponesi joj i mali buket sa crvenim pupoljcima ruža, velim ja… i tako. Samo da znate, nije tad bilo lako naći te pupoljke, u ono vreme sankcija i ludila.

Elem, upućen detaljno u sve tajne zavođenja, izvede on svoju ispisnicu. Padne i poljubac.

Jao, veli ona njemu, kako ti lepo pišeš, meni nikad niko nije poslao takvo pismo, i to je ono što me na tebi najviše privuklo.
Sve on to meni tako saopštava, neko je zimsko doba bilo, pred Novu godinu, veli, de molim te, samo još jedno, novogodišnje, ono nekakva zakletva i molitva, sve uđuture, nešto na tu foru, tako veli, inspiriše me, još to jedno pa te više neću gnjaviti.

Dobro, drugari smo, ja sam čovek od reči, obećala sam mu da ću napisati pismo da je osvoji, i šta ću, besa je besa, napišem ja još jedno.

Do koske.

Jedina moja u sutonu tihom, miks MIka Antić i Crvena Jabuka, i sve ono pesnički po redu.

Odlepi žena, suncetidecembarsko, suze roni, on je čovek njezinog života, ne može verovati šta joj se dešava.

Patosiram vam ja tu nju, dok si reko piksla.

Drug mi je, jasno, sad već u ozbiljnom problemu. Ona je zaljubljena, on još više, piši Tanja, nema odmora dok traje obnova!
Kažem ja, jesi li ti normalan, zaustavi se sad dok je vreme, pa ne mogu joj do kraja života pisati ljubavna pisma.

Aj još jedno, kumim te bogom, veli on, tu sam, blizu, već je stvar krenula ubrzano da se razvija, đe sad da joj kažem da ti to pišeš.

Upoznasmo se i nas dve – ja njen tajni obožavalac koji joj piše ljubavna pisma i ona koja nema pojma da sam to ja.

Još hvali ovog mog druga, veli, srce mu je predivno, nikad takvog dečka nije srela, kakva samo on ljubavna pisma piše!
Pokazaće mi, jedne prilike. Pa sve joj suza ona krenu.

Ali devojka je pametna, lepa, svidela mi se, baš mu pristaje i nemam kud nego da nastavim.

Posle su išli osmi martovi, prve laste, ne znam koje sve prigode i na koncu njen rođendan.

E tu ja mom drugu presečem – vidi, ja više ne mogu, u samu ću se sebe zaljubiti, svako pismo oplačem kakva je to ljubav i kakva su to osećanja. Ovo ću još jedno da joj napišem za njen rođendan i – kraj. Moraš nešto sam konkretno preduzeti – ko malo i povisim ton.
I tako i bi.

I šta bi na kraju?

Pa ništa, za dva-tri meseca je oženio.

Ne znam da li se udala za mene i moja pisma ili za njega, onakvog kakvog ga je u svom srcu smestila; posle su nam se putevi razišli u mojim seljenjima po pustom dunjaluku ali večeras mi nešto to palo na pamet.

Evo, zamisliću da se i dalje vole. Da je zbog nje pročitao makar Mir-jam, Zagorku, ko zna. Možda Majakovskog. Zamisliću da joj kupuje i dalje crvene ruže. Da ona u njemu vidi ono najlepše. Da miriše ona pisma i govori sama sebi kako se udala za najboljeg na svetu. Da idu na slavlja držeći se za ruke.

I da je sve to na koncu našla u njemu, onog pravog njega, i baš to zavolela na jednog dugo Zauvek.

U stvari, šta je ljubav, ona u početku, blistava, zanosna, očaravajuća?

Temelj za ono što ostaje. Tako je, kunem vam se. Za ono što raste, cveta svakim danom, raskošnom silom bliskosti i prepoznavanja. Ono što posle utkamo u to što izgradimo od nas dvoje. Ma mora da je tako, kad vam kažem!

Ili kula u vazduhu, desi se.

Pa čovek proba opet, dok u sebi zbog nekog opet ne zatalasa oranice hrabrosti i preore mora o koja se spotiče.

I onda na koncu nađe taj svemir u tom nekome i prepozna ga, čak i kad je drugima oku nevidljiv.

Pa napravimo, udvoje, svoje male galaksije u kojima tkamo, poput treperavih zvezda, sopstvenu svetlost za odvažnost da odsanjamo svoj san. Zauvek.

E, tu mi Ti sijaš.

5+
Share on facebook
Facebook

Lenja pita u doba korone

Lenja pita, ali kakva Jabuke Da li verujete da su jabuke stigle iz raja ?Sta jabuke simbolizuju, požudu, ljubavi, večnu mladost….. Stari

14+

BOJANA 42, BEOGRAD

Kako je vreme da se sada kreće u školu, ja se prisetih svog prvog razreda 😊 Mislim da bi ovo trebali procitati

24+

Slikanj, kuvanje u doba karantina

Enkaustika, varjača, knjige i cveće Enkaustika, slikarska tehnika, a stara pegla i voštane boje po papiru od starih kalendara stvaraju čaroliju, igraš

13+

Valjda to dođe sa godinama

ВАЉДА ТО ДОЂЕ С ГОДИНАМА… Ваљда то дође с годинама… Све слабије видим, али много интезивније, дубље осећам. Другачије, када свака емоција

12+

Катарина 40

У протеклих годину и малчице више жибот ми се променио из корена. Пробудила сам се из дубоког сна, вратила се себи, заљубила

15+

Jelena 23, Žitorađa

Vreme za nama ukoliko govorimo iz perspektive ljudi koji su navikli na izuzetno brz tempo života, svakodnevna dešavanja i mnoštvo promena u

5+

Slobodanka 69, Aleksinac

HEPO KOCKE I SVETA TIŠINA KARANTINA 41. Dan – U podrumu Otvaram stare fascikle. Za stotine uredno utamničenih tekstova višegodišnji karantin je

5+

Nikola 24, Vranje

Svaka nova situacija, sa sobom donosi nove prilike. Situaciju koja je zadesila ceo svet, moje društvo i ja iskoristili smo za upoznavanje

5+

priče pokrovitelja

POŠALJI SVOJU PRIČU

*primer: Aleksandar 32, Beograd